Choď na obsah Choď na menu
 


Green day

13. 1. 2015

Green Day je americká punk rocková skupina, ktorú v roku 1987 založili sólový gitarista a spevák Billy Joe Armstrong a basgitarista Mike Dirnt. Neskôr v roku 1990 sa k skupine pridal bubeníkTré Cool. V roku 2012 sa stal stálym členom gitarista a sprievodný spevák Jason White potom, ako 13 rokov hral na koncertoch skupiny. Tré Cool nahradil v roku 1990 bubeníka Johna Kiffmeyera, pred nahrávaním ich druhého štúdiového albumu Kerplunk! (1992).

Skupina Green Day bola pôvodne súčasťou punkovej scény v klube 924 Gilman Street v kalifornskom meste Berkeley. Prvotné vydané nahrávky skupiny boli vydávané cez nezávislé hudobné vydavateľstvo Lookout! Records. V roku 1994 vydali svoj prvý album Dookie cez hudobné vydavateľstvo Reprise Records, ktorý sa stal pre skupinu prelomovým a v USA sa predalo viac ako 10 miliónov jeho kópií. Green Day je spoločne s kalifornskými punkovými skupinami Sublime, Bad ReligionThe Offspring a Rancid, považovaná za skupinu, ktorá spopularizovala a oživila mainstreamový záujem o punk rock v USA. 

Skupina Green Day je jednou z najpredávanejších hudobných umelcov na svete, s predajom viac ako 75 miliónov nahrávok po celom svete. Počas svojej kariéry skupina vyhrala päť cienGrammyBest Alternative Album za DookieBest Rock Album za American IdiotRecord of the Year za „Boulevard of Broken Dreams“, Best Rock Album po druhýkrát za 21st Century BreakdownBest Musical Show Album za American Idiot: The Original Broadway Cast Recording. V roku 2010 debutovala divadelná adaptácia albumu American Idiot, ktorá bola nominovaná na tri cenyTony AwardBest MusicalBest Scenic Design a Best Lighting Design. Takisto v roku 2010 bola skupina zaradená na 91. miesto v zozname "100 Greatest Artists of All Time" televíznou stanicouVH1. V roku 2014 bola skupina ohlásená na nomináciu pre uvedenie do Rock and Roll Hall of Fame.

Zvuk skupiny Green Day je často prirovnávaný s prvou vlnou punkových skupín ako RamonesThe ClashSex PistolsThe Jam a Buzzcocks. Hudobný štýl skupiny Green Day prevládajúci na albume Dookie popísal Thomas Stephen Erlewine z Allmusic skupinu ako "punkoví buditelia, ktorí dobili energiu rýchych, chytľavých, trojakordových pop punkových skladieb." Billie Joe Armstrong uviedol, že medzi jeho najväčšie vplyvy patria pôvodne alternatívne rockovéskupiny ako Hüsker Dü a The Replacements, a že ich vplyv je počuteľný hlavne v zmene akordov v ich skladbách. Popri iných vplyvoch, skupina tiež uviedla ako svoj vplyv skupinu The Who a power popových priekopníkov Cheap Trick.

 

Náhľad fotografií zo zložky Green Day